De achtste dag - Film & Debat

Yan Ting Yuen, Robert Kosters, Nederland, Belgie, 90 min

Onderdeel van: Democratie in debat Specials

In de debatreeks Democratie in debat vertoont Filmhuis Den Haag op donderdag 3 mei in samenwerking met ProDemos, Montesquieu Instituut en Nieuwspoort de documentaire De achtste dag. Na afloop vindt een debat plaats onder leiding van Jan Pronk.

In 2008 klapte het Europese financiële stelsel bijna in elkaar. Aan de hand van de reddingsoperatie van FORTIS/ABN AMRO nemen Europese leiders van toen ons mee naar de zeven spannendste dagen van 2008. Vandaag, op ‘de achtste dag’, delen ze hun diepste inzichten, frustraties en angsten over de crisis. Hoe ging het eraan toe in de achterkamers van de macht? En waar staan we nu, tien jaar later? 

“Het was zo groot, zo zwart, zo onbekend, ik wilde wegblijven daarvan.” Oud-minister Bos is duidelijk over zijn angsten voor de grote onbekende crisis die hard op de deur klopte.
 Samen met andere Europese politici en toezichthouders stopte hij op kosten van de belastingbetaler honderden miljarden in het redden van banken, om te voorkomen dat de hele boel echt in elkaar klapte. Hoe ging dat nou echt? Hoe neem je een beslissing om miljarden te stoppen in een bank waarvan je niets weet? De Achtste Dag neemt je mee naar de zeven spannendste dagen van 2008. 

Na afloop van de documentaire volgt een debat met Bart Snels, financieel woordvoerder voor Groenlinks in de Tweede Kamer, en econoom en hoogleraar Ewald Engelen onder leiding van oud-minister Jan Pronk. 

Democratie in Debat is een initiatief van Montesquieu Instituut, Filmhuis Den Haag, Nieuwspoort en ProDemos. Op de hoogte blijven van alle evenementen in de reeks? Like ons dan op Facebook.

Regisseur
Yan Ting Yuen, Robert Kosters
Land
Nederland, Belgie
Jaar
2018
Duur
90
Taal
Nederlands

Tickets kopen