Daphne

Peter Mackie Burns, Verenigd Koninkrijk, 90 min, Drama, Vrouw, 12+

Daphne lijkt een typische dertiger in onze postmodernistische maatschappij: zij voelt zich te jong om te settelen maar is eigenlijk te oud om zo doelloos door te leven. En dan gebeurt er iets ingrijpends.

De 31-jarige Daphne Vitale - deels van Siciliaanse afkomst - lijkt een typische dertiger in de bruisende, hyper individualistische wereldstad Londen: zij banjert rond in haar weinig bevredigende bestaantje, dat bestaat uit werken als kok in een hip restaurant, haar zieke maar best sympathieke moeder afbekken, terloopse seks na uitgaansavondjes die uit de hand lopen en vooral heel veel drank. Daarmee houdt zij opkomende levensvragen en gevoelens op afstand. Dat zij daarin toch geïnteresseerd is, blijkt uit het boek van Slavoj Žižek dat zij leest. De enige met wie zij een soort vriendschap onderhoudt, is haar baas: Joe is vaag verliefd op zijn ongrijpbare werkneemster. Wanneer Daphne op straat getuige is van een steekpartij, wordt zij van toeschouwer ineens deelnemer aan het doodnormale sociale gedoe. Zij belt de ambulance, en gaat later naar slachtofferhulp. “Life goes on”, vertelt zij de aardige psycholoog, maar de affaire interesseert haar eigenlijk niet. Toch heeft zij enigszins last van haar eigen gebrek aan empathie: "I don't feel much ... I haven't felt like I'm alive in a long time." Maar of haar cynische pantser echt is gebarsten, blijft een open vraag.

Daphne is het regiedebuut van Peter Mackie Burns, waarmee hij zijn 11 minuten durende kortfilm Happy birthday to me uit 2013 oprekte tot een volledige speelfilm. 

Regisseur
Peter Mackie Burns
Land
Verenigd Koninkrijk
Jaar
2017
Duur
90
Taal
Engels
Ondertiteling
Nederlands
  • Het is een welkome afwisseling op de bestaande clichés van millenials

    NRC

Eerder, in 2005, won Mackie Burns op het festival van Berlijn een Gouden Beer voor zijn kortfilm Milk.

Tickets kopen

Of bekijk 'm thuis

Met Picl kijk je arthouse-films die op dit moment in het filmtheater draaien, bij je thuis. Gewoon op je tv, tablet of telefoon. Op een moment dat het jou uitkomt.

Bekijk deze film op Picl