Cunningham 3D

Alla Kovgan, Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, 93 min, 3D, Dans, Documentaire

Tijden & Tickets

Regisseur Alla Kovgan combineert in deze 3D-documentaire de filosofie en het levensverhaal van Merce Cunningham tot een oogstrelende tocht door zijn creatieve brein. Van zijn begintijd als onsuccesvolle danser in het naoorlogse New York, tot zijn doorbraak als een van de meest visionaire en invloedrijke choreografen ter wereld. Met monologen en interviews met Cunningham en de mensen met wie hij werkte, archiefbeelden en dansfragmenten die door 3D-techniek nog meer overrompelen.

De legendarische Amerikaanse choreograaf en danser Merce Cunningham (1919-2009) wilde geen avant-gardist genoemd worden, maar gewoon “danser”. De interpretatie ervan liet hij aan de toeschouwer, voor hem was dansen een kwestie van “mensen die op verschillende manieren bewegen”. Met intense energie en nieuwsgierigheid onderzocht hij de grenzen en mogelijkheden van het menselijk lichaam, met elementen uit klassieke en moderne dans. Ook wilde hij verschillende kunstvormen in een nieuwe context plaatsen, in nauwe samenwerking met mensen als componist John Cage (ook zijn levenspartner) en kunstenaars Robert Rauschenberg en Andy Warhol, die beide aan de wieg stonden van de Amerikaanse popart-beweging. Met zijn verhaal, zijn ideeën en innovatieve gebruik van technologie, beïnvloedt hij nog steeds nieuwe generaties dansers, kunstenaars en choreografen. 

Voor de 3D-vertoning vragen wij een toeslag van € 1,50. Deze film is bij ons ook in 2D te zien.
Regisseur
Alla Kovgan
Met o.a.
Merce Cunningham (Zichzelf)
Land
Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk
Jaar
2020
Duur
93
Taal
Engels
Ondertiteling
Nederlands

Andere varianten van deze film:

2D
  • Spectaculair verbeelde uitvoeringen van Cunninghams choreografieën

    VPRO Cinema

Tickets kopen

3D

Andere varianten van deze film:

2D

Of bekijk 'm thuis

Met Picl kijk je arthouse-films die op dit moment in het filmtheater draaien, bij je thuis. Gewoon op je tv, tablet of telefoon. Op een moment dat het jou uitkomt.

Bekijk deze film op Picl