Ciné Premières: Y'aura-t-il de la neige à Noël?

Sandrine Veysset, Frankrijk, 90 min

Onderdeel van: Ciné Premières Specials

Houdt u van Franse films en wilt u uw Frans verbeteren? Kom dan iedere eerste zondag van de maand naar de Ciné Première: een speciale voorpremière van een Franse film avec, par la suite, Q&R en français! Deze keer de film Y'aura-t-il de la neige à Noël?  en een nagesprek met Olga Pall van de Alliance Française.

Een vrolijke kerst? Niet voor iedereen. Een moeder van zeven kinderen werkt noodgedwongen mee op de boerderij van haar tirannieke echtgenoot, die er elders nog een gezin op na houdt. Het speelfilmdebuut van regisseur Sandrine Veysset geldt als klassieker van de Franse cinema en werd onlangs digitaal gerestaureerd. Y aura t'il de la neige à Noël? schetst het boerenleven ontdaan van alle franje; ploeteren, zuchten en steunen is ‘t om te leven van de opbrengst van de grond. Wie dan maar liefst zeven monden te voeden heeft kan het wel eens te veel worden; op kerstavond neemt de vrouw van de boer dan ook een besluit.

Speelfilmdebuut van de Franse regisseur Sandrine Veysset (1967), die eerder als set-designer werkte voor Leos Carax’ Les Amants du Pont-Neuf (1991). Haar oeuvre is niet uitgebreid (vijf lange speelfilms), maar omvat door de filmkritiek gewaardeerde titels als Victor... pendant qu'il est trop tard (1998) en Martha... Martha (2001). Vaak is het ’t lot van de minder gefortuneerden die Veysset in beeld brengt. In Victor.. vindt een misbruikt kind onderdak bij een prostituee, in Martha… Martha houdt een moeder zielsveel van haar dochtertje maar verwaarloost haar tegelijkertijd. Met Y aura t'il de la neige à Noël? vormen deze films de zogeheten ‘moedertrilogie’.

Regisseur
Sandrine Veysset
Met o.a.
Dominique Reymond, Daniel Duval, Jessica Martinez
Land
Frankrijk
Jaar
1997
Duur
90
Taal
Frans
Ondertiteling
Nederlands

Tickets kopen