China’s Van Goghs

Yu Haibo, Yu Tianqi Kiki, China, Nederland, 81 min, Een indrukwekkende reis die symbool staat voor de Chinese droom van de 21e eeuw: van ‘Made in China’ naar ‘Created in China’.

Onderdeel van: Filmthuis

Tijden & Tickets

Waar Vincent van Gogh in zijn hele leven slechts één schilderij wist te verkopen, slijt Zhao duizenden van diens replica’s aan de gewillige markt. Toch is de schilderkunst in ontwikkeling van ‘Made in China’ naar ‘Created in China’.

Tot 1989 was Dafen - in de buurt van Shenzhen - een doorsnee Chinees boerendorpje; nu heeft het meer dan 10.000 inwoners, onder wie velen die van het boerenbedrijf zijn  omgeschakeld naar de kunstproductie. In talloze studio’s worden wereldberoemde Westerse schilderijen natuurgetrouw gekopieerd: niemand kijkt op van een bestelling van 200 Van Goghs! In 2015 bedroeg de omzet meer dan $65 miljoen.

In deze documentaire wordt Xiaoyong Zhao, een van die hardwerkende ‘kunstboeren’, geportretteerd: hij heeft samen met zijn familie zo’n 100.000 Van Goghs geschilderd. Na al die jaren voelt hij een diepe affiniteit voor de archetypische kunstenaar. Hij reist zelfs naar Nederland. Wanneer de jonge schilder in Amsterdam oog in oog komt te staan met de échte zonnebloemen, wordt Van Gogh voor hem veel meer dan enkel een inkomstenbron: diens kunst en leven motiveren Zhao om voortaan vooral zijn eigen dromen na te jagen.

Bekijk de film via Filmthuis
Speciaal geselecteerde films die bij ons draaien zijn gelijktijdig ook thuis in onze online zaal - Filmthuis - te zien. Via je TV, laptop, tablet of smartphone kan dat 24 uur per dag. Geen tijd om de deur uit te gaan? Bezoek ons dan ook eens vanuit huis. Klik op de player hier onder om de film te bekijken.
Regisseur
Yu Haibo, Yu Tianqi Kiki
Land
China, Nederland
Jaar
2016
Duur
81
Taal
Chinees
Ondertiteling
Nederlands
  • Zeer ontroerend

    Trouw

  • Vooral het tweede deel van de film zorgt ervoor dat je dat goedkope schilderijtje boven je keukentafel met andere ogen bekijkt.

    NRC

Tickets kopen