Caini

Bogdan Mirica, Roemenië, 104 min, Mix van Western-noir en thriller, Winnaar Fipresci-prijs

Tijden & Tickets

Deze stemmige mix van de hedendaagse Western-noir en de aloude thriller vormt het bewijs dat de Roemeense New Wave nog steeds springlevend is. Câini viel in de smaak bij de internationale recensenten op het festival van Cannes: ze gaven de Fipresci-prijs aan Bogdan Mirică.

Wanneer Roman vanuit Boekarest bij een afgelegen dorp in het noordoosten van Roemenië arriveert om het land te verkopen dat zijn grootvader hem heeft nagelaten, wordt hij geconfronteerd met een serie vreemde voorvallen. Hij ontdekt dat opa de lokale onderwereld bestierde en dat zijn voetvolk, nu onder leiding van de charismatische Samir, er alles aan zal doen om het grondstuk in bezit te houden. De honderden hectaren grasland grenzen direct aan Oekraïne, zodat alles wat het daglicht niet verdraagt moeiteloos van het ene naar het andere land gesmokkeld kan worden. Ondertussen probeert Hogas, de enige lokale politie-agent, van alles - ondanks zijn gevorderde leeftijd en ernstige ziekte - om de eigenaar van een afgehakte voet te achterhalen.


Tijdens een persgesprek naar aanleiding van zijn eerste speelfilm noemde Bogdan Mirică  bekende regisseurs als de Coen broers en Nuri Bilge Ceylan als inspiratiebronnen. “I don’t seek to copy them but instead to capture in my film the feelings, the confusion and other emotions that they stirred up in me but that I cannot put into words.”

Tot zijn debuut heeft hij zeven jaar lang commercials gemaakt die soms een hoger budget hadden dan Câini. “I enjoyed myself but the world I was navigating in was a bit crazy and I felt like I didn’t belong anymore.” En dus vertrok hij naar Londen voor een postdoc opleiding scenarioschrijven. “Way too often, films follow a simplistic narrative that heavy-handedly pits the good guys against the bad guys and so the writing is meant to put across a clear message: we know who’s on the good side and who’s not. Once again, it’s all foreseeable, unchangeable, predictable. I have no use for this.” Het scenario voor Câini was dan ook helemaal uitgetekend, maar tijdens de opnames moest hij door geldgebrek of locatie-omstandigheden vaak ter plekke improviseren. Die afgedwongen voorliefde is ook te herkennen in de geluidsband: “I was much inspired by Nick Cave’s soundtracks for The Proposition or The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford, or by Ry Cooder’s soundtrack for Paris, Texas.” Geen wonder dat Câini in de smaak viel bij de internationale recensenten op het festival van Cannes: ze gaven de Fipresci-prijs aan Bogdan Mirică.

Regisseur
Bogdan Mirica
Land
Roemenië
Jaar
2017
Duur
104
Taal
Roemeens
Ondertiteling
Nederlands

Tickets kopen