Beyond the mountains and hills

Eran Kolirin, IL, 92 min, Drama, Israël, 12+

Volgens de nieuwste film van regisseur Eran Kolirin is Israël nu een land waar dubieuze beslissingen en het overschrijden van morele grenzen bijna onvermijdelijk zijn. 

Tien jaar geleden had hij nog met The band’s visit een internationale filmhuishit met een vrolijke parabel over een Egyptisch politieorkestje dat op bezoek in Israël de verkeerde bus neemt en in een woestijnstadje wordt opgevangen door de vrijgevochten eigenaresse van een café en haar vrienden.

Na 27 jaar militaire dienst moet David proberen zijn draai te vinden in het Israëlische burgerleven. Het starten van een nieuwe carrière blijkt niet zo eenvoudig te zijn, waardoor hij vooral thuis zit. Het draait allemaal om geld en status in deze moderne succesmaatschappij. Zijn vrouw Rina wil als docent literatuur de jeugd toch nog wat schoonheid en cultuur bijbrengen. Dan stelt een vriend David voor om te gaan werken voor een bedrijf dat voedingssupplementen verkoopt. Hij grijpt deze kans aan, in de hoop op deze manier het bedrijfsleven binnen te rollen. Dit is het begin van een aaneenschakeling van dubieuze beslissingen en het overschrijden van morele grenzen. David schiet per ongeluk een jonge Palestijn dood, Rina krijgt een affaire met een leerling. Hun sociaal bewogen en activistische dochter Ifat raakt betrokken bij illegale praktijken. En zoon Omri neemt op buitensporige wijze wraak op een medeleerling.

Eran Kolirin, die tien jaar geleden internationaal succes scoorde met zijn ontspannen parabel The band’s visit, betoogt nu dat de ellende waarin Davids gezin belandt het resultaat is van een samenleving waar je louter nog dader of slachtoffer kunt zijn. In dit onderkoelde drama bouwt hij langzaam de spanning op, met een klassieke, nuchtere verteltrant die af en toe onderbroken wordt door bijna poëtische scènes, zoals een ontruimingsoefening op school die als een balletscène is gechoreografeerd.

Regisseur
Eran Kolirin
Land
IL
Jaar
2017
Duur
92
Taal
Ivriet
Ondertiteling
Nederlands
  • Een mooi voorbeeld van een film waarin het persoonlijke en het politieke op een onontkoombare manier met elkaar verstrengeld zijn.

    .De Filmkrant

Tickets kopen