Before Sunrise

Richard Linklater, Verenigde Staten, 105 min

Onderdeel van: Before-trilogie Lente Klassiekers Specials Zomer Klassiekers

Tijden & Tickets

Gisteren waren ze nog vreemden, vandaag zijn ze onafscheidelijke zielsverwanten. Maar de scheiding is onvermijdelijk en in de paar uur die hen nog resten, proberen Jesse en Celine elk moment zo intens mogelijk te beleven...voor de zon weer opkomt.

Regisseur Richard Linklater (Dazed and Confused) schetst opnieuw een raak geobserveerd portret van twee jonge mensen op een kruispunt in hun leven. Ethan Hawke en Julie Delpy vertolken de twintigers die elkaar toevallig ontmoeten op een trein in Europa, een verwantschap voelen en samen Wenen gaan verkennen. De mensen, plaatsen en betovering van de stad vormen hun nieuwe reisroutes. Liefde is hun bestemming. En onderweg delen ze hun hoop en hun dromen, hun lach en hun traan, hun zorgen en hun verwondering. Het is een dag die voor altijd in hun geheugen zal gegrift staan. En een eeuwig aandenken aan de prille liefde.

Volgens velen is het filmdrieluik Before Sunrise, Before Sunset en Before Midnight het hoogtepunt van Richard Linklaters oeuvre, de regisseur die we ook onder meer kennen van het hyperrealistische Boyhood. In deze reeks toont Linklater de liefdevolle band tussen Jesse (Ethan Hawke) en Celine (Julie Delpy), die elkaar in de trein tegen het lijf lopen en daarna onafscheidelijk blijken. 

Regisseur
Richard Linklater
Met o.a.
Ethan Hawke, Julie Delpy
Land
Verenigde Staten
Jaar
1995
Duur
105
Taal
Engels
Ondertiteling
Geen
  • De romantiek krijgt zelfs enige tragiek in zich, wanneer de geliefden beseffen dat dit waarschijnlijk hun enige dag samen zal zijn. Tegelijkertijd maakt dit die dag extra waardevol. Het is als een metafoor voor de eindigheid van het leven. Juist het besef dat het leven ooit zal eindigen geeft het extra glans. ‘Before Sunrise’ is de filmische expressie van die glans.

    Cinemagazine

'Before Sunrise' is de eerste film van Linklater's 'before trilogie'. Erna volgden 'Before Sunset' en 'Before Midnight'.

Tickets kopen

  • 11.00 Uitverkocht

Neil Engelen (Coördinator Marketing) “Richard Linklaters romantische Before-trilogie is zeer de moeite waard om in zijn geheel te kijken. Van de eerste naïeve ontmoeting tot het bitterzoete slot. Een realistisch sprookje dat evenzeer over de liefde gaat als het verstrijken van de tijd.”