Basic Instinct

Paul Verhoeven, VS, Frankrijk, 128 min, Drama, Thriller, 16+

Onderdeel van: English Filmhuis Klassiekers

Vanaf 20 okt

Paul Verhoevens vierde Amerikaanse productie geldt als de spraakmakendste neo-noir titel van de jaren negentig, was omstreden, maar werd een klassieker.

Michael Douglas en Sharon Stone zijn aan elkaar gewaagd in zijn mystery thriller over de bloedige moord op een popster in LA. Nick Curran onderzoekt de moord. Hoofdverdachte is de vriendin van de zanger, Catherine Tramell, mystery thriller-schrijfster: ze lijkt nauwelijks aangedaan door de dood van haar minnaar. Curieus is de manier waarop de moord is uitgevoerd: een ijspriem was het steekwapen, precies zoals beschreven staat in Trammels laatste boek. Curran ondervraagt en raakt, niet zonder kleerscheuren, verstrikt in de manipulaties van een hyperintelligente verleidster.

Spraakmakend: Verhoevens onbekommerde, expliciete weergave van seks – voor puriteins Amerika nog altijd schokkend –, en de vermeend misogyne en LHBTI-vijandige ondertoon lokten krachtig protest uit. Voor Verhoeven was Basic Instinct een voortzetting van het thema van De vierde man, waarin Renée Soutendijk Sharon Stone voorgaat als dodelijke blonde verleidster. De Amerikaanse ‘variant’ – nu mét coke, bondage, expliciet geweld en een duizelingwekkende autoachtervolging – werd door de New York Times omschreven als “red-hot, dangerously modern romance”. Ter gelegenheid van de première van Benedetta, Verhoevens nieuwste, wordt deze 4K-restauratie opnieuw uitgebracht.

Regisseur
Paul Verhoeven
Met o.a.
Michael Douglas, Sharon Stone, George Dzundza
Land
VS, Frankrijk
Jaar
1992
Duur
128
Taal
Engels
Ondertiteling
Nederlands