Austerlitz - Film & Debat

Sergei Loznitsa, Duitsland, 94 min, Na afloop een gesprek met Natascha van Weezel en Micha Gelber.

Onderdeel van: Film & Democratie Specials

In de reeks Film en Debat vertoont Filmhuis Den Haag op donderdag 20 april in samenwerking met ProDemos, Montesquieu Instituut en Nieuwspoort de film Austerlitz. Na afloop vindt een debat plaats over de zin en invulling van herdenken in de huidige tijd.

De film Austerlitz laat de Holocaust zien door de ogen van de bezoekers van concentratiekampen. Deze plekken in Europa die een pijnlijke herinnering blijven aan het verleden, zijn open voor publiek en ontvangen duizenden toeristen per jaar. Sergei Loznitsa plaatste zijn camera midden tussen de stroom toeristen die de concentratiekampen van Dachau en Sachsenhausen bezoeken. Hij observeert hun gedrag: de stelletjes in zomeroutfits die een selfie maken voor de poort, de vrouw die poseert voor een van de ovens, de man die rustig zijn nootjes eet als hij het ergste deel van het vernietigingskamp binnentreedt. De beelden roepen de vraag op of het nog mogelijk is om de Holocaust passend te herdenken. Is een concentratiekamp een spektakel geworden? Waarom gaan mensen naar de kampen? Waar zijn ze naar op zoek? De titel van de film refereert aan de gelijknamige roman geschreven door W.G. Sebald en is opgedragen aan de herinnering van de Holocaust.

Te gast zijn:
Natascha van Weezel (1986) studeerde in 2012 af als scenarioschrijver aan de Nederlandse Film-en Televisieacademie met de korte fictiefilm Lost & Found. In mei 2014 vertoonde de NCRV haar documentaire ‘Elke dag 4 mei’. Als kleindochter van vier Holocaust overlevenden, stelt ze zich in haar tweede boek de vraag hoe haar leven vandaag de dag nog wordt beïnvloed door een oorlog die zeventig jaar geleden plaatsvond. En ze is niet de enige. In De derde generatie brengt ze aan de hand van haar eigen familiegeschiedenis en talloze openhar­tige gesprekken met leeftijdsgenoten in Nederland, Amerika en Israël een generatie in kaart die zich op enigerlei wijze tot de Holocaust zal moeten verhouden. Ze schetst een aangrij­pend portret van de kleinkinderen van de oorlog, die in tegenstelling tot de tweede generatie wel werden geconfronteerd met het beladen familieverleden.

Haar nieuwe boek, dat in april 2017 verschijnt, heet ‘Thuis bij de vijand’. Aan de hand van haar ervaringen, aangevuld met interviews met onder andere oud-burgemeester van Amsterdam Ed van Thijn, Marokkaanse activist van het eerste uur Abdou Menebhi, opperrabbijn Binyomin Jacobs en de Palestijnse radicaliseringdeskundige Montasser AlDe’emeh, schetst van Weezel een eerlijk beeld van de relaties tussen moslims en joden in Nederland. Voor haar boek ging ze in oktober 2016 voor een derde keer naar Auschwitz als begeleider van een multiculturele groep. Die keer maakte misschien wel de meeste indruk op haar.

Micha Gelber (1935) is vierenhalf jaar oud als de Duitsers Nederland binnenvallen. Micha is zeven als hij in juli 1943 in kamp Westerbork  aankomt. In januari 1944, wordt hij met zijn vader, moeder en oudere broer gedeporteerd naar Bergen-Belsen. De nazi’s maken drie treinen gereed voor vertrek naar onbekende bestemming in het oosten. Als onderdeel van wat bekend zal worden als het Verloren Transport eindigt de vreselijke reis na veertien dagen in Tröbitz, tussen Leipzig en Dresden. Op de ochtend van 24 april 1945 wordt het treinstel bevrijd door de Russen. In de dagen erna sterven nog veel inzittenden door ziekte en verzwakking. Zo niet het gezin Gelber, waarvan iedereen overleeft; een unicum. Micha emigreert met ouders en broer in 1951 naar Israël en komt door een speling van het lot uiteindelijk weer terug naar Nederland. Hij woont voor kortere of langere tijd in de Verenigde Staten, Rusland en Oekraïne en maakt veelvuldig internationale zakenreizen. Nu woont Micha Gelber alweer jaren in Rotterdam en gebruikt hij zijn tijd voor tal van activiteiten, niet in de laatste plaats om te getuigen en de fakkel brandend te houden. In 2009 verscheen zijn autobiografie "Bergen-Belsen en daarna" bij uitgeverij Verbum.

Regisseur
Sergei Loznitsa
Land
Duitsland
Jaar
2017
Duur
94
Taal
Duits

Tickets kopen