Arts in Cinema: Maverick Modigliani

Valeria Parisi, 99 min, Documentaire, Kunst

Onderdeel van: Arts in Cinema

Tijden & Tickets

Deze documentaire is opgedragen aan de meest bohemienachtige kunstenaar van de vorige eeuw.

De documentaire film "Maverick Modigliani" die wordt uitgebracht ter gelegenheid van de viering van de 100ste verjaardag van Modigliani's dood, verkent het leven en werk van Amedeo Modigliani (1884-1920). Een avant-gardistisch schilder die een klassieke hedendaagse kunstenaar werd geliefd over de hele wereld.

Modigliani was de vierde zoon van een Joodse familie die zich op de rand van de financiële crisis bevond. Er was een waarheid die hij moest overbrengen: universele waarden ingesloten in de eenvoud van lijnen en gezichten die hem tot een van de grootste exponenten van het begin van de 20ste eeuw maken, en een klassieker in de 21ste eeuw.

In deze documentaire spreken de schilderijen zelf tot ons, gefilmd in speciale sets van "La Filette En Bleu" tot het portret van zijn vrouw Jeanne Hébuterne. Met een mooie balans tussen het beeldmateriaal van de stad zoals die nu is, zwart-wit foto's en archiefbeelden van toen, vertelt Jeanne ons met haar verhalende stem over Parijs rond de eeuwwisseling: de lichtstad, de metropool, het centrum van de moderniteit. Het was een reeds gevestigde kunstmarkt en een magneet die vanuit heel Europa schilders en beeldhouwers aantrok die toen arm waren, maar nu miljoenen waard zijn, in de eerste plaats Modigliani zelf.

Regisseur
Valeria Parisi
Jaar
2020
Duur
99
Taal
Engels
Ondertiteling
Nederlands

Tickets kopen