Aquarius

Kleber Mendonça Filho, Brazilië, 145 min, Portret, Vrouw, Confrontatie, Sonia Braga

Na de première van Aquarius in Cannes kreeg Sônia Braga jubelende kritieken voor haar hoofdrol: een Oscar voor Beste Actrice zou het minste zijn!

“She delivers her finest performance in this affecting tale of a woman defiantly refusing to move out of her flat while also determinedly pursuing a thrilling sex life.” Deze warm-menselijke samenvatting in de kopregel van een Engelse kwaliteitskrant is een tikkie eenzijdig, want regisseur Kleber Mendonça Filho heeft een overduidelijke morele boodschap in zijn film verstopt. Inderdaad zorgde Aquarius voor een heftige controverse: op de rode loper hielden acteurs en crewleden protestborden omhoog tegen de huidige politieke situatie in Brazilië. Daarop reageerde de Braziliaanse journalist Reinaldo Azevedo met een oproep aan “people of goodwill to boycott the film”. Negeer hem, want anders zouden filmliefhebbers zichzelf te kort doen!

Dona Clara, weduwe en gepensioneerd muziekcritica, is nu de enige bewoonster van Aquarius, een oud appartementencomplex in een goede buurt in Recife, met riant uitzicht op de oceaan. Alle andere eigenaars zijn al gezwicht voor een aanbod van de projectontwikkelaar, die het terrein wil gebruiken voor een veel hoger en moderner gebouw. Als telg uit een welvarende familie is Clara gewend haar zin te krijgen en dus weigert zij simpelweg om te vertrekken. Zij heeft het flatje geërfd van haar dierbare tante Lucia, een intellectuele romantica die zich in haar tijd fel verzette tegen de militaire junta. Op haar beurt strijdt Clara - in haar hooghartige eentje - tegen de middelmatigheid en het cynische nepotisme van de Braziliaanse politiek. Diego, prototype van een flitsende, in Amerika opgeleide entrepreneur, probeert haar weg te pesten door orgieën te organiseren in de woning boven haar, het trappenhuis te besmeuren of stinkende brandstapels op de parkeerplaats aan te steken. Haar dochter dringt erop aan dat zij de handdoek in de ring gooit, maar Clara blijft gewoon haar non-conformistische levensstijl trouw: luisteren naar haar overweldigende vinylcollectie, met vriendinnen naar de dancing en een leuke vent oppikken met wie zij uiterst bevredigende seks kan hebben. Toch laat die koude oorlog Clara nadenken over het leven, haar geliefden en haar toekomst.

Sônia Braga werd door de critici van IndieWire in de top-5 van Beste Actrices van 2016 gezet, dankzij haar optreden in Aquarius. Haar carrière is lang geleden begonnen, in de jaren ‘70, met een doorbraak in een Braziliaanse telenovela. Later verhuisde zij naar de Verenigde Staten, waar zij verscheen in diverse televisieseries zoals Sex and the City. Het bekendst is Braga geworden door twee Braziliaanse films die een gigantisch internationaal succes scoorden, Doña Flor and her two husbands (1976) en Kiss of the spider woman (1985).

Regisseur
Kleber Mendonça Filho
Land
Brazilië
Jaar
2017
Duur
145
Taal
Portugees
Ondertiteling
Nederlands
  • De Braziliaanse grande dame Sonia Braga zet een prachtige rol neer als de koppige Clara

    De Filmkrant

  • Niet veel filmmakers verstaan zo de kunst menselijkheid en vervreemding onnadrukkelijk in elk shot te verbeelden.

    NRC

Deze film ging in première op het filmfestival van Cannes, waar hij draaide in de hoofdcompetitie.

Tickets kopen