Apocalypse Now: Final Cut

Francis Ford Coppola, Verenigde Staten, 183 min, Oorlog, Drama, 16+

Onderdeel van: Specials Winter Klassiekers

Francis Ford Coppola’s epos uit 1979 over de waanzin van de Vietnamoorlog, met Martin Sheen, Marlon Brando, Robert Duvall en Dennis Hopper in de hoofdrollen, is wel omschreven als een oorlog op zich. De kosten liepen legendarisch uit de hand en de omstandigheden op de set waren gespannen. 

‘Dit is geen film over Vietnam. Deze film ís Vietnam.’ Francis Ford Coppola’s oordeel over Apocalypse Now mag klinken als grootspraak, de uitspraak is niet ver bezijden de waarheid. Hoofdrolspeler Martin Sheen werd getroffen door een hartaanval, het budget liep op tot 31 miljoen dollar en de opnames verzandden in vier lange maanden afzien in de jungle van de Filipijnen. Marlon Brando leverde een onvergetelijke mompelmonoloog af als de waanzinnige kolonel Kurtz (‘I've seen horrors...’) die heerst over een zelfgeschapen minirijkje in de jungle, en Dennis Hopper speelt een doorgeflipte oorlogsfotograaf die angstwekkend dicht bij Hoppers drugsdoordesemde zelf blijft. De openingsscène met een zwetende Martin Sheen onder de ventilator in een Vietnamse hotelkamer en de helikopteraanval op de maat van Wagners Walküre-thema behoren onderhand tot het collectief filmisch geheugen. En dan hebben we Robert Duvalls optreden als de napalm-minnende luitenant-kolonel Bill Kilgore nog niet eens vermeld.

Coppola voegde voor de final cut opnieuw flink wat surrealistische scènes toe maar alleen degenen die hij relevant vond. Ook is er een nieuwe hoge-resolutiescan gemaakt met gereviseerde soundmix waardoor nu bijvoorbeeld de ultralage geluiden van de helikopter te horen zijn.

Apocalypse Now Final Cut, opnieuw gemastered in 4K Ultra HD, maakt daarbij gebruik van een baanbrekend geluidssysteem en van High Dynamic Range HDR, dat spectaculaire kleuren en zwarter dan zwart beeld oplevert. Apocalypse Now: Final Cut is langer dan de versie uit 1979 en iets korter dan Redux (2001).

Regisseur
Francis Ford Coppola
Met o.a.
Martin Sheen, Marlon Brando, Robert Duvall
Land
Verenigde Staten
Jaar
2019
Duur
183
Taal
Engels, Frans, Vietnamees
Ondertiteling
Nederlands

Won twee Oscars, voor het camerawerk van Vittorio Storaro en het sounddesign

Tickets kopen