Andrej Roebljov

Andrej Tarkovski, Sovjet Unie, 183 min, Drama, Russisch

Onderdeel van: Andrej Tarkovski Herfst Klassiekers Specials

Voor zijn tweede film baseerde Tarkovski zich losjes op het leven van de 15de-eeuwse Russische meesterschilder Andrej Roebljov. Liever dan een biografie maakte hij een bespiegeling over het belang van de kunstenaar en het overleven van kunst.

Groots opgezet historisch drama over het leven van de middeleeuwse iconenschilder Andrej Roebljov. Tarkovski en coscenarist Andrej Kontsjalovski geven een contemplatieve uiteenzetting over de taak van de kunstenaar in een door terreur geteisterde samenleving. In zijn streven een zuivere kunstvorm gestalte te geven, wenst meesterschilder Roebljov zich niet te compromitteren. Hij zwijgt. Later ontmoet hij een nar, wiens taalgebruik zich onttrekt aan de macht van de heersers. Daarvoor wordt deze gestraft. Tarkovski's visie op het samenvallen van personage en de wereld waarin deze zich bevindt, kwam met Andrej Roebljov tot een hoogtepunt. De sovjetcensuur toonde zich niet ongevoelig voor de implicaties van Tarkovski’s zwartwit- en kleurenproductie; de in 1966 voltooide CinemaScopefilm werd pas in 1971 vrijgegeven voor vertoning in de Sovjet-Unie.

Andrej Tarkovski
Met beeldrijke en associatieve vertellingen verwierf Andrej Tarkovski (1932-1986) faam als een van de belangrijkste vernieuwers van de cinematografische taal. De komernde maanden vertonen we een filmprogramma van zes Tarkovski's digitaal gerestaureerde meesterwerken.

Tussen september en november zijn Tarkovski's eerste- en tweede speelfilm De jeugd van Ivan (1962) en Andrej Roebljov (1966) te zien. Die eerste ging in het Westen in première op het filmfestival van Venetië en won direct de Gouden Leeuw. 

In december tot en met februari 2020 vertonen we Solaris (1972) naar het boek van Stanislaw Lem en dé archetypische Tarkovski-film De spiegel (1974).

Vanaf maart tot en met mei 2020 zullen we Stalker (1979) laten zien in een schitterende digitale restauratie in de originele kleurstelling en vertonen we Het offer (1986), Tarkovski's laatste film waarmee hij drie prijzen won in Cannes.

Regisseur
Andrej Tarkovski
Met o.a.
Anatoliy Solonitsyn, Ian Lapikov, Nikolay Grinko
Land
Sovjet Unie
Jaar
2019
Duur
183
Taal
Russisch
Ondertiteling
Nederlands

Tickets kopen