La Dolce Vita

Federico Fellini, Italië, 174 min

Onderdeel van: Lente Klassiekers Specials Zomer Klassiekers

Op 20 januari 2020 zou Federico Fellini (1920 -1993) honderd jaar oud zijn geworden. Filmhuis Den Haag vertoont als eerbetoon aan de maestro de onverwoestbare film La Dolce Vita.

La Dolce Vita is, een van de beroemdste en meest geprezen films ooit, met Marcello Mastroianni als de door de wol geverfde, cynische sensatiejournalist Marcello, die een onverwachte passie opvat voor de zojuist in Rome gearriveerde hoogblonde voluptueuze ‘starlet’ Sylvia (Anita Ekberg). In het kielzog van de starlet bezoekt Marcello de feestjes van de Romeinse jetset, vol met de mooiste vrouwen, playboys, filmsterren en prostituées, en ontdekt dat onder de vernislaag van ‘het zoete leven’ verveling, twijfel en chaos schuilen.

La dolce vita is een schitterend portret in zwart-wit van de Italiaanse hoofdstad in de vroege jaren zestig. Fellini vond de perfecte vorm en stijl om het thema te verbeel­den; Rome's aristocratie speelt zich­zelf, maar de beroemde Via Veneto, trefpunt van de internationale beau monde in de jaren zestig, werd in de studio nagebouwd.

Regisseur
Federico Fellini
Met o.a.
Marcello Mastroianni, Anita Ekberg, Anouk Aimée
Land
Italië
Jaar
1960
Duur
174
Taal
Italiaans
Ondertiteling
Nederlands
  • Fellini blinkt uit in de details, in het neerzetten van drukke, feestelijke (en tegelijkertijd naargeestige) scènes en bizarre, dolende personages.

    Cinemagazine

Fellini werd de meest gevierde filmmaker van Italië dankzij La dolce vita (1960) en Otto e mezzo (1963)

Tickets kopen