Een man die Ove heet

Hannes Holm, Zweden, 116 min, Droge humor, melodrama en een ijzersterke cast in heerlijk Zweedse feelgood zomerfilm!

​Droge humor, melodrama en een ijzersterke cast in heerlijk Zweedse feelgood zomerfilm!

​De 59-jarige Ove is een monomane mopperpot met een kort lontje, plus enkele eigenaardigheden zoals de stellige overtuiging dat iedereen die geen Saab rijdt een idioot is. Zijn allereerste exemplaar was een gerestaureerde tweedeurs Saab 92 uit 1949, de eerste auto die Svenska Aeroplan Aktiebolaget maakte nadat het bedrijf in 1937 was gestart als vliegtuigbouwer. Ove had die iconische auto al op 16-jarige leeftijd geërfd van zijn vader. Nadat het bedrijf door General Motors was overgenomen, weigerde hij natuurlijk om ooit nog een nieuwe auto te kopen; hij hield gewoon zijn donkerblauwe Saab 9-5 Wagon model uit 1998 aan.

Enige jaren geleden is Ove afgezet als voorzitter van de Vereniging van Eigenaren, maar dat interesseert hem geen knal. Hij blijft gewoon met ijzeren vuist de zaakjes van de wijk bestieren, zelfs na de dood van zijn innig geliefde vrouw Sonja. Hij zou ook wel dood willen, maar na elke vage zelfmoordpoging volgt er een flashback naar gelukkiger tijden - en dan houdt Ove het weer eventjes vol. Wanneer de zwangere Parvaneh met haar twee dochters en onhandige echtgenoot Patrik tegenover hem komt wonen en meteen met haar auto zijn brievenbus omver rijdt, volgt vreemd genoeg geen fundamentele ruzie maar een onverwachte vriendschap.

De film, gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Fredrik Backman die in meer dan 30 landen is gepubliceerd, was in Zweden een kaskraker. En man som heter Ove scoorde drie Guldbagge prijzen (het Gouden Kalf van Zweden), waaronder de bekroning van Rolf Lassgård als Beste Acteur. Vakblad Variety vatte het adequaat samen: “A touching comic crowdpleaser that may call for a tissue or two by the end.”

Regisseur
Hannes Holm
Met o.a.
Rolf Lassgard, Bahar Pars, Nelly Jamarani, Zozan Akgun, Tobias Almborg
Land
Zweden
Jaar
2016
Duur
116
Taal
Zweeds, Perzisch
Ondertiteling
Nederlands
  • Een van de meest geslaagde films, bestemd voor een zo breed mogelijk publiek, die dit jaar in de bioscoop te zien zal zijn

    NRC Handelsblad

  • Sterke cast

    De Filmkrant

Deze film is gebaseerd op het boek van Fredrik Backman.

Tickets kopen