A live 1: Muziekgebouw & A live 3: Van Gogh Museum

Reinier van Brummelen, Nederland, 75 min, Muziek

Onderdeel van: Specials

Op vrijdag 18 september speelt pianist en componist Tomoko Mukaiyama End and Beginning in het Korzo Theater. De muziek van Galina Oestvolskaja en Alexander Rastakov wordt bij elkaar gebracht door een tijdloze en multidimensionale installatie van de internationale visual artist en cameraman Reinier van Brummelen.

Op zaterdag 19 september zijn bij ons twee, eerder opgenomen live streamings te zien vanuit het Muziekgebouw en het van Gogh museum in Amsterdam.

A live 1: Muziekgebouw
Tomoko Mukaiyama speelt de Nederlandse première van het pianostuk La Mode van de Nederlands - Cypriotische componist Yannis Kyriakides. Een visuele show van cinematograaf Reinier van Brummelen maakt de uitvoering compleet. Hij maakte hiervoor een speciale lichtinstallatie voor de LED-wand van het Muziekgebouw.

A Live geeft het gevoel van samenhorigheid mee aan de kijker, het gevoel dat je zelf in de concertzaal bent door het creëren van een levendige en ruimtelijke ervaring van een pianoconcert. Er wordt gewerkt met verschillende bewegende camera’s. Samen met de lichtinstallatie, zorgt het voor een kleurrijke visuele totaalervaring.

Tomoko Mukaiyama:  "Iedereen wordt bedreigd en gaat een onzekere toekomst tegemoet. Maar er is ook licht, het licht van creatie. Corona kan ons niet stoppen te creëren."

A live 3: van Gogh Museum
Tomoko Mukaiyama en visual artist Reinier van Brummelen presenteerde afgelopen 11 juli hun derde live streaming concert, ditmaal vanuit het Van Gogh Museum in Amsterdam.

In deze voorstelling streeft Tomoko Mukaiyama ernaar een dialoog te creëren tussen de klanken van haar piano en de schilderijen van Vincent van Gogh. Met naast zich de befaamde Zonnebloemen speelt ze een klanktapijt dat zich uitstrekt van barokmuziek tot hedendaagse composities: Bach, Sciarrino, Schumann, Sato, Tansman, Rzewski en improvisaties van Tomoko Mukaiyama zelf. In de voorstelling worden de magie van pianospel en de kleuren van Van Gogh in beeld gebracht.

Over Tomoko Mukaiyama
Tomoko Mukaiyama is een Japans pianiste, beeldend kunstenaar, componist en regisseur. Ze is geboren in de Japanse prefectuur Wakayama en woont in Amsterdam. Mukaiyama studeerde aan het conservatorium in Tokio, aan de Universiteit van Indiana en aan het Conservatorium van Amsterdam. Ze debuteerde in 1990 en won in 1991 de internationale Gaudeamus Prijs en in 1993 de Muramatsuprijs. Ze heeft een fascinatie voor offbeat hedendaagse kunst projecten en speelt met de conventies rondom haar instrument en haar professie als pianiste. Door verschillende disciplines te integreren in haar performances, speelt ze met het concept van performance en geeft ze een nieuwe dimensie aan de concertruimte zoals we die kennen. Ze werkte samen met filmregisseurs, ontwerpers, architecten, dansers en fotografen, waaronder Marina Abramović, Merzbow, Jiří Kylián, Michael Gordon en Toyo Ito.

Regisseur
Reinier van Brummelen
Land
Nederland
Jaar
2020
Duur
75
Taal
Nederlands

Tickets kopen