0,03 seconde

Suzanne Raes, Nederland, 90 min, Topsport, Zwemmen, Olympische Spelen, AL

Onderdeel van: Nederlandse film

0,03 seconde geeft een indringende inkijk in de wereld van topzwemmers, waarin talent, gedrevenheid en afzien alles betekenen maar geen enkele garantie op succes bieden.

De internationale concurrentie in de topsport is gigantisch. De verschillen aan de finish zijn miniem, de gevolgen enorm. Net wel als eerste aantikken betekent eeuwige roem, net niet een roemloze afgang. Wat betekent het alles te geven voor dat ene moment? Wat doet het met je als je slaagt? En wat als het niet lukt je ambities waar te maken?

Suzanne Raes volgt in haar documentaire de topzwemmers Femke Heemskerk, Ranomi Kromowidjojo, Sharon van Rouwendaal, Sebastiaan Verschuren en Ferry Weertman, tijdens hun voorbereidingen op de Olympische Spelen 2016 tot en met die ene, beslissende race. Jarenlang trainen ze ieder op eigen manier zes dagen per week, kilometers per dag, met Rio als stip aan de horizon. Ze worden bijgestaan door zeer diverse coaches: een Spartaanse driller, een rekenmeester en een gedreven vriend.

De afloop is bekend. Het keiharde trainen wordt op de Spelen niet beloond met successen in het zwembad. Zelfs Olympisch kampioene Ranomi behaalt geen medaille. Maar terwijl de verliezers hun wonden likken, zorgen Sharon en Ferry op de valreep bij het strand van Copacabana voor een adembenemende prestatie. Bij het openwaterzwemmen behalen ze beiden goud. Een overweldigende finale, waarin winnen en verliezen, vreugde en verdriet, vervulling en leegte dicht bij elkaar blijken te liggen.

Regisseur
Suzanne Raes
Land
Nederland
Jaar
2017
Duur
90
Taal
Nederlands
  • 0,03 seconde gaat over de obsessieve gedrevenheid van de topsport.

    NRC

  • Raes dringt door tot het hart van de topsport, zoals weinig andere documentaires.

    De Volkskrant

Documentairemaker Suzanne Raes maakte eerder ook de documentaire Hou Me Vast - De Dijk.

Tickets kopen

Of bekijk 'm thuis

Met Picl kijk je arthouse-films die op dit moment in het filmtheater draaien, bij je thuis. Gewoon op je tv, tablet of telefoon. Op een moment dat het jou uitkomt.

Bekijk deze film op Picl